+387 32 460 700 press@arnelisak.comZeničani uskoro dobijaju Eko-kuću na Smetovima

Realizacija projekta Eko-kuće na popularnom zeničkom izletištu Smetovi na dobrom je putu da uskoro bude finilazirana u korist svih građana Zenice.

Ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Arnel Isak, inicirao je da izgradnja Eko-kuće na Smetovima otpočne što prije. Na današnjem radnom sastanku koji je održan u Ministarstvu, na kojem su prisustvovali savjetnik gradonačelnika Zenice MirsadHeleg i predstavnik Saveza izviđača Grada Zenica, Edin Šarić, ministar Isak izjavio je:

– U toku ove godine potrebno je izvršiti većinu građevinskih radova. Naši građani  zaslužuju da se rekreiraju i uživaju u prirodi i čistom zraku na izletištu Smetovi koje je u neposrednoj blizini Zenice.  Ministarstvo će preduzeti sve potrebne aktivnosti da se ovo izletište i zenička ‘vazdušna banja’ što više ‘približe'građanima Zenice, koji su u sadašnjim uslovima zagađenja zraka prinuđeni da traže alternativna rješenjana drugim udaljenijim destinacijama.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je 500.000,00 KM i u njegovoj realizaciji će učestovati Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Grad Zenica. Eko-kuća na Smetovima gradit će se od ekološki prihvatljivog građevinskog materijala, što predstavlja jedan od pionirskih pokušaja primjene ekološke gradnje na ovim prostorima.

Tako će Zeničani konačno, nakon dosadašnjih dugogodišnjih ispraznih obećanja, dobiti jedan važan objekat u funkciji unapređenja kvaliteta života, koji će biti primjeren savremenim ekološkim zahtjevima i standardima.