+387 32 460 700 press@arnelisak.comPOSJETA OPĆINI USORA SA DELEGACIJOM ZDK Ministar Arnel Isak: Dobra putna komunikacija je osnova poboljšanja kvaliteta življenja građana i razvoja privrede

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak je danas boravio u Usori, gdje se u okviru delegacije Zeničko-dobojskog kantona susreo sa općinskim načelnikom Zvonimirom Anđelićem.

Ministar Isak je tokom susreta sa načelnikom Anđelićem razgovarao o procedurama zvaničnog preuzimanja lokalne ceste Alibegovački most – Šivša – Mlinište – Lovački dom – Bejići – Ularice – Šumski dvor – Makljenovac – Vila (spoj s magistralnom cestom M-17) koju je Vlada Federacije BiH početkom novembra 2019. godine razvrstala u novu regionalnu cestu R-474a.

Dobra putna komunikacija je osnova poboljšanja kvaliteta življenja građana i razvoja privrede. Mi ćemo nastojati da novu regionalnu cestu održavamo na kvalitetnom nivou kako bi time podigli na viši nivo kvalitet rada i življenja naših građana, te privrede na ovom području kroz koje prolazi i koje spaja nova cesta. Interes građana u našim svakodnevnim aktivnostima mora biti prioritet i to je moja vodilja u obnašanju povjerene mi dužnosti“, kaže ministar Arnel Isak.

Delegacija je ovom prilikom obišla i radove na mostu na rijeci Usori u naselju Alibegovci. Prvobitni most je na ovom mjestu izgrađen još 1977. godine i spajao je Usoru, odnosno naseljeno mjesto Alibegovci sa magistralnim putem M-4 Doboj-Teslić. Stari most je srušen a na njegovom mjestu se gradi novi moderan most. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 1.623.375,00 KM s pripadajućim porezima, a isti uključuju pripremne radove koji obuhvaćaju rušenje postojećeg mosta, izgradnju novoga A-B mosta dužine 82 m, širine kolovoza 6,6 m sa obostranim pješačkim stazama i električnom rasvjetom, rekonstrukcijom raskrsnice sa magistralnom cestom M-4, rekonstrukcijom pristupne ceste u dužini 170 m sa pješačkom stazom, kao i izradom projekta i privremene obilaznice.

Podsjećamo, ranije je sredstvima Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZE-DO kantona – Kantonalne direkcije za ceste finansirana izgradnja još jednog mosta na rijeci Usori, vrijednog oko 1,7 miliona KM, mosta “Lejla Mulalić” na Regionalnoj cesti R-474 u naselju Jelah.

Delegacija Vlade ZDK je u Usori posjetila i sportsku dvoranu, te nekoliko privrednih subjekata.

Kao što rekoh, sve moje aktivnosti na čelu Ministarstva usmjerene su ka ostvarivanju najboljih interesa građana, a to se prvenstveno odnosi na aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje poslovnog ambijenta naše privrede“, dodaje ministar Isak.