+387 32 460 700 press@arnelisak.comPočelo čišćenje obala rijeke Bosne u Zenici

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak je izrazio zadovoljstvo što su u Zenici započele aktivnosti na čišćenju obala rijeke Bosne, projekta čiju realizaciju sredstvima u iznosu od 50.000 KM finansira Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Naime, ovih dana je počele aktivnosti na prikupljanju i odvozu otpada duž obala rijeke Bosne, uz potpuno uklanjanje divljih deponija i selektivno odvajanje iskoristivih komponenti otpada.

Predviđeno je da se izvrši i krčenje i košnja samoniklog rastinja duž obale na dionici od Janjića do Topčić Polja, pri čemu će se posebna pažnja posvetiti lokacijama na kojima je problem nelegalnog odlaganja otpada najviše izražen.

Veoma me raduje da se ovaj projekat počeo provoditi i u Zenici. Inače, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK je po prvi put provelo ovakve projekte, odnosno sredstvima Fonda za zaštitu okoliša finansiralo projekte čišćenja obala rijeke Bosne. Za sedam projekata iz Zenice, Kaknja, Doboj Juga, Zavidovića, Maglaja i Visokog mi smo na osnovu provedenog Javnog poziva izdvojili ukupno 423.497,60 KM. Nadamo se da će provedbom ovih projekata omogućiti uklanjanje divljih deponija, stvaranje uslova za izgradnju šetnica uz obale Bosne, te unaprjeđenje turističke ponude gradova kroz čija područaj prolazi rijeka Bosna“, kaže ministar Arnel Isak, pozivajući sugrađane da nakon što obale rijeke Bosne budu očišćene vode računa o tome da one nakon čišćenja ostanu čiste, te da otpad odlažu na za to predviđena mjesta.