+387 32 460 700 press@arnelisak.comVlast efikasna kao da je izborna godina!

Nakon sinoćnjeg nevremena u Tešnju

Ovo je stvarno vijest! Sinoćnje poplave na području općine Tešanj nisu iznenadile putare, odnosno (javna) poduzeća koja se bave održavanjem i zaštitom puteva. Nije se, dakle, dogodio „snijeg koji nas uvijek iznenadi u januaru“. Ministarstvo za promet i komunikacije ZDK funkcioniralo je kao da je mjesec dana pred izbore.

„Mene nije iznenadila poplava, mene je iznenadila kantonalna vlast koja je ranim jutrom nakon poplava poslala kamione i bagere na intervenciju. Naviknuti smo na neefikasnu vlast i ja im čestitam na ovom ‘osvježenju’. Čak mi je i kantonalni ministar došao u dvorište da pita kako može pomoći“, rekao je za naš portal Mihret Solo, kojeg smo zatekli kako pomaže u čišćenju na imanju rođaka Amira Pilava koji se inače nalazi u Njemačkoj. Prema prvim procjenama, šteta na Pilavovom imanju je preko 200 hiljada maraka.

Ministar za promet u Vladi ZDK, Arnel Isak (ASDA) kaže da se on javio na telefon kada su ga u pola tri poslije ponoći nazvali iz Tešnja. On kaže da shvata svoju ulogu kao servis građanima i poduzećima. Više se ne osvrće na zlobne primjedbe da on, kao ministar sa svoje 22 godine, ne može napraviti ništa ozbiljno. I dodaje: „Ove poplave su se dogodile velikim dijelom uz regionalni put Prnjavor – Jelah – Tešanj – Novi Šeher, dakle u nadležnosti mog ministarstva. I, posebno je važno, poplave su se desile na teritoriji općine Tešanj, čija privreda ostvaruje godišnji promet od 1,5 milijardi maraka (što je oko pola federalnog budžeta). Oni su ti koji pune budžet – zbog njih i građana postojimo. Zamislite samo šta znači jedan dan zastoja na putevima za vodeću privredu u državi! Ne želim privrednike za vratom. Da je tunel Vranduk u mojoj nadležnosti, on bi već bio u funkciji. Ali, nije do mene, do Federacije je.“

Arnel Isak, koji je ujedno Komandant Štaba Civilne zaštite ZDK rekao je da u ovom prvom danu ne može izlaziti sa tačnim podacima o materijalnoj šteti, ali je pozvao građane da prijave štetu putem obrazaca u lokalnoj upravi Civilne zaštite. „Ministarstvo će u sanaciji štete učestvovati u skladu sa budžetskim mogućnostima“, kaže ministar Isak, napominjući da za ovakve situacije imaju izdvojena sredstva.

Iz gradske uprave Doboj su potvrdili da su stavili na raspolaganje ljudsku i materijalno-tehničku pomoć susjednoj općini Tešanj  koja je zbog sinoćnjeg nevremena proglasila stanje prirodne nesreće.