+387 32 460 700 press@arnelisak.comMinistar Isak: Zenicatrans i javni prevoz kao komunalna djelatnost moraju biti sačuvani

U praskozorje eskalacije problematike u zeničkoj prevozničkoj firmi Zenicatrans, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak je još početkom novembra prvi od zainteresiranih strana uključenih u rješavanje „slučaja Zenicatrans“ inicirao sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Grada Zenica, Kantonalnog poreznog ureda Zenica i JKP Zenicatrans d.d. Zenica. Tom prilikom su razmatrane mogućnosti iznalaženjarješenja za problematiku komunalnog preduzeća „Zenicatrans“, kojem je zbog neizmirenih obaveza prema Poreskoj upravi dovedeno u pitanje održavanje licence za prevozničku djelatnost. Tada je dogovoreno da im Ministarstvo neće oduzeti licencu a da će ostale strane poduzeti neophodne radnje kako bi se iznašlo rješenje za ovo prevozničko preduzeće.

Jedina strana koja je ispoštovala dogovor i zaključke sastanka jeste Ministarstvo i ministar Isak, jer ovom komunalnom preduzeću kako je i dogovoreno nije oduzeta licenca.

Zenici je potreban javni prijevoz, a neophodno je i očuvanje oko 150 radnih mjesta Zenicatransu. Podržavam zahtjeve radnika jer je egzistencija njihovih porodica dovedena u pitanje. Trebaju im se isplatiti zaostale neisplaćene plaće, ali i riješiti sva njihova prava tako mogu mirno nastaviti raditi svoje poslove. Zenicatrans jedini može voziti sve linije, i one rentabilne i one koje to nisu. Svi zainteresirani faktori moraju preuzeti odgovornost i iznaći izlaz iz ove situacije. Osim sudbina ovih 150 porodica uposlenika Zenicatransa u pitanju i kvalitet življenja svih građana na području grada Zenica, jer je javni prevoz kao komunalna djelatnost od javnog značaja i u tom smislu mora biti očuvan“, kaže ministar Isak, koji dodaje da je Ministarstvo na čijem je čelu ispoštovalo dogovor i zaključke sastanka, te je pozvao i druge strane da učine ono što je do njih kako bi se postiglo rješenje za JP „Zenicatrans prevoz putnika“ d.d. Zenica.