+387 32 460 700 press@arnelisak.comMINISTAR ISAK PRISUSTVOVAO OTVARANJU SAJMA OPENS 2019 U ZENICI „Podržimo domaću proizvodnju i tako jačajmo svoj grad, kanton i državu“

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak je danas u Zenici prisustvovao otvaranju i pružio podršku organizaciji i održavanju Devetog sajma poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva “OPENS 2019”. Tokom tri dana koliko će se „OPENS 2019“ održavati u centru Zenice, Zeničani i posjetioci iz drugih gradova će moći kupiti proizvode koje na sajmu predstavlja oko 100 izlagača iz cijele BiH.

Moto svih nas kao kupaca i konzumenata određenih roba i usluga bi trebao biti ‘Kupujmo domaće’ jer time razvijamo vlastite proizvodne i prerađivačke kapacitete i tako doprinosimo zadržavanju omladine da ostanu u Zenici i ZE-DO kantonu, te da doprinesemo njihovoj odluci da egzistenciju obezbijede kroz neke vidove vlastite djelatnosti. Jačanjem domaćih firmi i djelatnosti mi stvaramo uvjete za poboljšanje kvaliteta življenja naših građana“, kaže ministar Arnel Isak, dodajući da je ovaj sajam podržao i zbog ekoloških benefita koje ima organizacija jednog ovakvog događaja u Zenici.

S obzirom da sam na čelu Ministarstva koje, između ostalih aktivnosti, značajan obim poslova ima u Sektoru zaštite okoliša, raduje me da imam priliku prisustvovati jednom ovakvom sajmu koji promovira organsku proizvodnju. U proizvodnji organske ili eko hrane ne koriste se savremene metode tretiranja zemljišta hemijskim gnojivima i pesticidima, nema uvođenja genetski modificiranih organizama, a u industrijskoj preradi se ne tretira hemijskim prehrambenim aditivima. To je nešto čemu svi trebamo težiti i globalni je stav da je budućnost u ovim vidovima proizvodnje“, dodaje ministar Isak.