+387 32 460 700 press@arnelisak.comMINISTAR ISAK PRISUSTVOVAO DOGAĐAJU VISOKOG NIVOA U SARAJEVU “Pametni rast za novu klimatsku realnost”

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak u pratnji ministra unutrašnjih poslova ZDK Daria Pekića je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prisustvovao događaju visokog nivoa – konferenciji “Pametni rast za novu klimatsku realnost”, kojeg zajednički organiziraju Ambasada Švedske u BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a na kojem se obratila i prestolonasljednica princeza Victoria od Švedske.

Događaj je fokusiran na predstavljanje rezultata i modela dobrih praksi u različitim oblastima urbanog razvoja sa općim ciljem jačanja okvira provedbe Ciljeva održivog razvoja (SDG) sa posebnim fokusom na pametni rast i razvoj.

Danas smo imali priliku vidjeti modele dobrih praksi i inovatnih rješenja vezanih uz održivi razvoj i zaštitu okoline, što je svakako jedna od odrednica rada i djelovanja Ministarstva na čijem sam čelu. Održivi razvoj uz poštovanje principa zaštite okoliša mora biti ideja vodilja jer je to interes građana i privrede, a zelene tehnologije i pametna rješenja su nešto što našu zemlju neminovno čeka na putu evro-atlantskih integracija. Zbog toga sam posebno zadovoljan i sretan da prisustvujem jednom ovakvom događaju visokog nivoa tokom kojeg smo u prilici razmijeniti iznimno značajna iskustva“, kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

U okviru događaja koji je okupio učesnike iz javnog, privatnog, akademskog, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, održane su i debate na temu politika zelenog rasta, bolje kvalitete zraka, pametnih rješenja za gradove i investicija u energetsku efikasnost.