+387 32 460 700 press@arnelisak.comMinistar Isak: Podržavam mještane Babinskog sliva, a koncesionari su dužni ispoštovati ugovor!

Na inicijativu Arnela Isaka, ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, danas je održan hitni sastanak sa Autocestama Federacije BiH, koji rade zeničku zaobilaznicu, odnosno, poddionicu autoputa Klopče – Donja Gračanica, u sklopu koridora 5C, i firme Komgrad ZE, koncesionara u Babinskom slivu.
Uslijedilo je to nakon nezadovoljstva mještana ovog zeničkog naselja, koji traže da im se sanira put oštećen usljed radova na Koridoru 5C, te najavljuju blokade ceste i koncesionara.
Ministar Isak, iako put Zenica – Arnauti nije u njegovoj nadležnosti, sazvao je hitan sastanak kako bi se informirao od koncesionara zbog čega nisu ispunili ugovorene obaveze.
Međutim, na sastanku su saopćili ministru da su oni ispunili obaveze iz sporazuma o prijateljskom okruženju koji su potpisali prije dvije godine sa Gradom Zenica.
Nakon sastanak, ministar Isak je poručio da sve što je potpisano prije dvije godine, treba i mora biti ispoštovano.

Podržavam mještane Babinskog sliva, a koncesionari su dužni ispoštovati sve što je dogovoreno. Izražavam apsolutnu spremnost da budem uz mještane, sve dok se njihovi problemi ne riješe. Još jednom ističem da pomenuta cesta nije u nadležnosti ministarstva, ali čvrsto obećavam da ću biti na strani mještana sve dok ne dobiju put – poručio je Isak.
Muhamed Šibonjić, direktor privrednog društva “KOMGRAD-ZE” iz Zenice, tvrdi da su oni ispoštovali svoj dio iz sporazuma potpisanog 2017. godine., dok je Reuf Kadrić, u ime JP Autoceste Federacije BiH, objasnio je da su se obavezali da će vršiti nadzor nad sanacijom lokalne ceste koju će sanirati izvođač radova na poddionici.