+387 32 460 700 press@arnelisak.comMINISTAR ISAK I PEKIĆ OBIŠLI RADOVE NA ODRŽAVANJU CESTE VISOKO – KISELJAK

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak, sa saradnicima, te ministar MUP-a ZDK Dario Pekić sa predstavnicima PU Visoko, posjetili su danas dionicu regionalnog puta R443 Visoko Kiseljak gdje se u blizini naselja Buci i Zbilje izvode radovi na održavanju ove značajne saobraćajnice koja povezuje dva kantona – ZDK i SBK.

Predstavnik preduzeća Mušinbegović d.o.o. Visoko koja je izvođač radova na redovnom i zimskom održavanju navedene dionice regionalne ceste je predstavnie kantonalne vlasti upoznao sa aktuelnim radovima na terenu. U skladu sa nalogom dobijenim od strane ministra Isaka i Kantonalne direkcije za ceste koja djeluje u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, na raskrsnicama u naseljima Buci i Zbilje su izgrađena četiri ležeća policajca, te postavljena neophodna vertikalna signalizacija. U blizini škole u Bucima postavljena je i svjetleća signalizacija koja upozorava na pješački prelaz te blizinu škole i prisustvo đaka u blizini kolovoza. Planirano je da se u narednom periodu izvrši i uređenje stepenica koje od regionalne ceste vode do lokalne šetnice prema školi kako bi đaci imali neometan pristup pješačkom prelazu i siguran prelazak preko ove regionalne ceste.

Izvršeno je i čišćenje trotoara i njihovo proširivanje skidanjem viška materijala sa bermi. Također, sa ciljem otvaranja preglednosti izvršeno je i sječenje šiblja i granja uz kolovoz.

Sve ove radove smo naložili zbog osiguranja veće bezbjednosti učesnika u saobraćaju, a posebno pješaka, odnosno đaka koji koriste ovaj dio ceste na svom putu od kuće do škole. Prihvatajući preuzete dužnosti ministara u Vladi smo se obavezali na rad u interesu svih građana u okviru ustavnih nadležnosti ministarstava na čijem smo čelu, a posebno u interesu mladih generacija. Naša je stalna obaveza stvarati što bolje uslove za njihov život i učenje, jer svima nam je općepoznata krilatica da ulaganje u mlade predstavlja ulaganje u budućnost“, kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

On dodaje da su na ovoj dionici puta aktuelni i drugi radovi kao što je sanacija udarnih rupa, popravak manjih dijelova trupa ceste i održavanje bankina, a sve u cilju što bolje pripreme kolovoza za zimsko održavanje. Ističe da bi ove radove okončali i ranije, ali su bili spriječeni zbog loših vremenskih uslova.