+387 32 460 700 press@arnelisak.comMINISTAR ARNEL ISAK U POSJETI OPĆINI DOBOJ JUG Općina Doboj Jug i lokalni aktivisti mogu biti primjer odgovornog trošenja dodijeljenih sredstava

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak danas boravi u posjeti općini Doboj Jug gdje se susreo sa načelnikom Općine Mirnesom Tukićempredstavnicima javnih preduzeća i udruženja koja su ovogodišnji korisnici sredstava Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva na čijem je čelu.

Ove godine je iz Fonda za zaštitu okoliša našeg Ministarstva za Općinu Doboj Jug, javna preduzeća te nevladine organizacije i njihove okolišne projekte izdvojeno ukupno 256.160,95 KM. Od toga je 36.628,35 KM iz redovnih kvartalnih tranši po osnovu raspoređivanja sredstava Fonda, a 5.378,40 KM sredstva opredijeljena po osnovu Uredbe o vrstama naknada i kriterijumima za obračun naknada za zagađivače zraka. Također, Općina Doboj Jug i JKP „Vis” Doboj Jug su iz Fonda od Ministarstva dobili 198.154,20 KM za projekte za koje su aplicirali po LOT-ovima 1. i 2. Javnog poziva za dodjelu sredstava Fonda za projekte zaštite okoliša i uređenja obala rijeke Bosne. Osim toga, kroz dva javna poziva je opredijeljeno ukupno 16 hiljada KM za 17 korisnika – udruženja građana, medijskih kuća, nevladinih urganizacija, a za projekte unaprjeđenja stanja u oblasti zaštite okoliša”, kaže ministar Arnel Isak.

On je sa saradnicima na terenu obišao radove i aktivnosti provedene na osnovu projekata koje su aplicirali korisnici sa područja općine Doboj Jug, te se uvjerio u kvalitetno izvedene projekte.

Na terenu smo se uvjerili da su Općina i udruženja projekte realizirali uspješno, te se nadam da su i ostale općine i udruženja za koje smo putem Fonda za zaštitu okoliša izdvojili značajna sredstva odgovorno i uspješno realizirali projekte koji za cilj imaju poboljšanje stanja u oblasti zaštite okoliša na području našeg kantona”, dodao je ministar Isak.