+387 32 460 700 press@arnelisak.comLIJEPE VIJESTI O PROVEDBI EKO PROJEKATA ŠIROM ZDK Ministar Isak: Odgovornim odnosom prema okolišu biti dobar primjer mladima

Brojni predstavnici i aktivisti različitih udruženja na području ZDK ovih dana vrijedno rade na provođenju vrlo značajnih eko projekata, čiju je realizaciju ove godine kroz Fond za zaštitu okoliša podržalo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona na čijem je čelu ministar Arnel Isak.

Naime, na Javni poziv za realizaciju programa,projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša po LOT-u 3 se prijavilo 81aplikant, ali su zbog nekompletnih prijava četiri aplikacije odbijen e, dok je 77 projekata odabrano za podršku Ministarstva.

Prema Izvještajima koje dostavljaju predstavnici udruženja čiji su eko projekti subvencionirani, protekli lijepi oktobarski dani su omogućili da mnogi provedu planirane aktivnosti o čemu su i izvijestili i informisali Ministarstvo.

Raduje me da nam sa raznih strana našeg kantona stižu pozitivne vijesti o uspješnoj realizaciji različitih projekata značajnih za zaštitu okoliša. Nadam se da će ovi uspješno realizirani projekti pokrenuti veći broj mladih na akciju i da će pozitivno utjecati na prihvatljivo ponašanja svih građana prema prirodi, odnosno okolišu“, kaže ministar Arnel Isak.

Odobreni projekti se odnose na poticanje izbjegavanja nastajanja otpada, selektivno prikupljanje otpada, recikliranje,ponovnu upotrebu i obradu otpada, korištenje alternativnih izvora energije, jačanje ekološke svijesti  i kulture građana i propagiranje potrebe ekološko prihvatljivog ponašanja svih fizičkih i pravnih lica.

Po ovom programu je odobreno 139 hiljada KM sredstava ministarstva i subvencionirana provedba 77 različitih eko projekata.